Ramadan en viktig högtid för många svenskar

Idag inleds Ramadan, en högtid som är viktig för många svenskar. Under en månad pågår en fasteperiod för världens en och en halv miljard muslimer, varav några hundratusen i Sverige. Ramadan ska påminna människorna om hur beroende de är av Gud och fastemånaden avslutas med högtiden eid al-fitr (fastebrytandets högtid). På ett av Stockholms mest kända kebabhak är förråden fyllda inför ramadan. Varje kväll vid solnedgången dukar man fram en särskild iftar-buffé. Det brukar vara nästan fullsatt.

– Vi satsar väldigt mycket på just ramadan, berättar Obey Baroudi på Folkets Kebab.

Gästerna kommer vid 21-tiden. Personalrummet på Folkets Kebab har gjorts om till ett bönerum, möblerna är utflyttade och det ligger mattor på golvet. Buffén står uppdukad så länge det finns gäster. Det blir en lång rad med maträtter: linssoppa, sallader, bönrätten fasolieh och kubba – friterade degknyten med köttfärsfyllning.

Under 1900-talets andra hälft har många människor med muslimsk bakgrund sökt sig till Sverige och ramadan blir allt mer ett naturligt inslag i vårt gemensamma samhälle. Dialog, erfarenhetsutbyte och aktivt ställningstagande är redskap för att bygga ett Sverige där alla känner sig välkomna och trygga. Den 2 september anordnar handelsminister Ewa Björling iftar på UD. I muslimska länder är iftarer tillfällen att umgås med släkt och vänner men också nätverka. Exempelvis företag ordnar ofta iftar-middagar med mingel. Handelsministern bjuder in ett dussin representanter för muslimska organisationer i Sverige, berättar Jan Henningsson, ämnesråd och att en av UD:s främsta kännare av arabvärlden.

– Ramadan håller på att bli ett synligt och trivsamt inslag i Sveriges festivalkalender. Iftar-måltiderna har länge varit en diplomatisk finess ute i världen och det är ett etablerat sätt att umgås på, säger han.

I Riksdagshuset blir det tvärpolitiskt iftar-mingel för riksdagens politiker och tjänstemän samt privatpersoner och företrädare för muslimska organisationer, arrangerat av riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

I sina lokaler mitt i Stockholm anordnar SEB banken sedan fyra år tillbaka en årlig iftar-måltid för ett hundratal ambassadanställda och kunder, främst från muslimska länder.

– Vi gör det för att vi värnar om våra relationer med kunder och intressenter som firar ramadan, säger Marcus Wahlberg, key account manager på SEB:s non resident-avdelning som sköter samarbetet med utländska kunder och andra länders handelsråd.

– Det är inte så annorlunda från en vanlig middag. Vi pratar om allt möjligt, från affärslivet till kulturella och religiösa saker.

Redan på tisdagskvällen samlades ca 600 muslimer vid Stockholms moské.

– I moskén kommer det att hållas bön varje kväll under ramadan. Sedan arrangerar vi flera föreläsningar och kurser. Vi serverar dadlar och mjölk till personer som behöver hjälp, berättar Mahmoud Khalfi som är imam och ansvarig för utbildningsenheten på Islamiska Förbundet i Sverige.

I Malmö öppnar man ikväll Rosengårds eget ramadantält – med buffé, libanesiska cocktails, orientaliska sötsaker, vattenpipa, tävlingar och tv-serier. I går kväll pågick dukning, putsning och fejande för fullt. Dörrarna, om nu ett tält har dörrar, öppnas klockan 21. Då beräknas solen ha gått ner, vilket gör det möjligt att servera en libanesisk buffé med bland annat sallad, soppa, piroger och persiljesalladen tabbouleh. Sedan fortsätter serveringen med libanesiska cocktails, fruktjuicer och orientaliska sötsaker. Det blir tävlingar, till vilka livsmedelshandlare har donerat presentkort i olika valörer upp till 500 kronor. Det kommer även att visas tv-serier, ett obligatorium under ramadan i den muslimska världen. Syrien och Egypten är storproducenter av sådana serier. Vid midnatt och framåt är det dags för frukost. Särskilda ugnar används för att grädda bröd med timjan och sesam som kan serveras med ost eller grönsaker.

Vad är viktigast med tältet?

– Vi vill integrera Rosengård på riktigt. Vi välkomnar Andersson och Svensson.

Slakteriföretaget Scan kunde förra året inte möta efterfrågan på lammkött och betalar nu leverantörerna extra.

– Vi har lagt ut ett marknadstillägg under veckorna 32 till 34 med mer pengar då så att lammproducenterna har haft chansen att planera sin produktion för att kunna slakta under den här perioden, säger Jakob Danielsson, affärsområdeschef inom nöt och lamm i Sverige.

En av dem som gläds är lammproducent Crister Nilsson i Gryt utanför Valdemarsvik som levererar ett 40-tal slaktlamm till ramadan.

– All extra betalning vi kan få är ett klart plus.

DN, HD, SvD, SyD, TT. 

Annonser
Published in: on 11 augusti, 2010 at 04:10  Kommentera  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/11/ramadan-en-viktig-hogtid-for-manga-svenskar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: