Socialdemokraterna lanserar tidningen Islam & Politik

Nätverket för muslimska Socialdemokrater ser behovet av en progressiv muslimsk tidning i Sverige. Det finns ännu ingen kanal för debatt om frågor som rör islam och politik, ingen dags- eller veckotidning, radio eller tevekanal som berör svenska muslimers vardag eller tar upp islamiska frågor på ett respektfullt sätt och som kan lyfta fram detta perspektiv. Därför kommer den 18 augusti ett första exemplar av tidningen Islam & Politik. Förhoppningen är att detta på sikt blir en prenumererad dagstidning med endagarsutgivning i hela Sverige, men första steget är att ge ut ett nummer som bilaga till tidningen Broderskap inför riksdagsvalet, under Ramadan, 2010.

Samhällslivet och den offentliga debatten präglas allt mer av samspelet mellan religion och politik. I fråga om flyktingars rättigheter, i flera nyliga demonstrationer mot krig och kränkningar av mänskliga rättigheter runt om i världen har muslimer och moskéer tagit politisk strid för humanitära värden. Alla troende vet att våra religioner rymmer en mångfald av tolkningar av livets viktiga frågor. Denna tidning vänder sig till alla som drivs av respekt för människans värdighet och som uppskattar mångfald i det offentliga samtalet.

Gruppen och det möjliga politiska utrymmet för progressiva muslimer har vuxit kraftigt. Därför tror nätverket för muslimska Socialdemokrater att det också finns möjligheter för dom göra ett välfyllt och relevant nummer av tidningen Islam & Politik – som ett sätt att etablera bilden av att muslimer är olika, tycker olika och framförallt visa på en möjlig muslimsk identitet – nämligen som socialdemokrat, under det stolta mottot: ”Här är vi, vi är de progressiva muslimerna!”

Med allt fler muslimer i Sverige växer vårt land och så gör debatten. Progressiva muslimer vill att alla ska delta i samhällsbygget. Alla ska med. Först och främst kommer tidningen – genom artiklar som kommenterar, problematiserar och polemiserar kring aktuella samhällsfrågor inom politiken, ekonomin, kulturen och det sociala livet – vara en kanal för politisk opinionsbildning. Genom att ta fasta på det som utgör kärnan i Broderskapsrörelsens värdegrund – det vill säga kombinationen av en vänsterövertygelse och en trosidentitet, i det här fallet muslimsk – anser man att det finns goda möjligheter att göra ett nummer av en tidning som kan spridas i valrörelsen och inte bara vara en unik röst som gör avtryck i den offentliga debatten, utan som också kan användas för att få förtroende hos de muslimska väljarna.

Kombinationen av vänsterideologi och muslimsk identitet ska genomsyra tidningens redigering. Tidningen är tänkt att vara en radikal och självständig röst inom arbetarrörelsen. Tidningen ska innehålla debatt och belysning av centrala samhällsfrågor men lättas upp av allmänna nyheter, sport, tecknade serier och förströelse. Tidningen kommer att skilja på redaktionell plats och annonsplats, där till exempel det socialdemokratiska partiet och Broderskapsrörelsen är annonsörer bland andra.

Socialdemokraterna hoppas sprida tidningen i över 40’000 exemplar och beräknar att varje exemplar läses av i snitt två muslimer och att tidningen i första ledet når minst 80’000 av landets muslimska befolkning. Tidningen utkommer den 18 augusti och är aktuell till 19 september, det vill säga under större delen av Ramadan.

socialdemokraterna.se

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/13/socialdemokraterna-lanserar-tidningen-islam-politik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: