Sveriges första muslimska minister?


Ett maktskifte 2010 sysselsätter miljöpartisterna en hel del och partiet funderar mycket på hur de ska fylla alla uppdrag vid ett regimskifte:

– I dag är vi jättenära en situation där vi kommer att regera landet, säger Mehmet Kaplan.

Om siffrorna ser ut som de gör i dag kommer vi att vara tredje största partiet. Det gör att vi behöver folk på många poster. Men vi är inte så många som jobbar med politiken på den nivån. Plus att vi har regeln att vi inte ska ha för många politiska uppdrag, säger han.

Blir du minister om ni vinner?
– Är det så att just det jag jobbar med faller ut i ett pussel, och jag gör ett bra arbete, då finns det inget hinder.

Det egna partiet är mycket tillmötesgående. Man undviker möten som krockar med fredagsbönen och han har inga problem med att hitta tid för sina dagliga bönestunder. I vissa fall är vegetarisk kost huvudalternativet och den som vill ha kött får säga till.

– Det beror på, menar Mehmet Kaplan, att miljöpartiet ständigt ifrågasätter den rådande normen. Vi är inte emot normer, men de bör belysas från olika håll.

Han kan se att många trosfränder inte är så öppna med att de är muslimer. Det händer att man säger att man är vegetarian, bara för att slippa förklara varför man inte äter griskött.

– Det är synd, att människor bär på en dämpad självkänsla. Det här delar vi med judarna, jag har träffat många av dem som berättat hur de varit försiktiga med att berätta om sin bakgrund. För många av oss muslimer är det nytt att leva i ett minoritetssamhälle.

Före politiken var Mehmet Kaplan talesman för Sveriges Muslimska Råd och ordförande för Sveriges Unga Muslimer. Från samfundsledning till politiken, är det okontroversiellt bland muslimer?

– Det finns nog en och annan som tycker att muslimer inte ska hålla på med politik, säger han med ett leende och tillägger: Även en och annan ickemuslim!

Men från de muslimska samfunden har han bara fått stöd.

Mehmet Kaplan, 39 år, är en av få praktiserande muslimer i Sveriges riksdag. Han är nästan född i Sverige, kom hit från Turkiet som ettåring. Mehmet Kaplan valdes in i riksdagen år 2006 och är ledamot i Justitieutskottet samt ersättare i Utrikesutskottet och EU-nämnden. Han är också integrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna.

Dagen, Mp.se

 

Sagt och gjort i riksdagen (Mehmet Kaplans motioner, interpellationer och frågor för skriftliga svar med länkar till information om hur riksdagen behandlat och besvarat dessa): http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1119&iid=0116084827614

Annonser
Published in: on 16 augusti, 2010 at 02:07  Kommentera  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/16/sveriges-forsta-muslimska-minister/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: