Kielan vill rädda KD


Enligt vissa opinionsundersökningarna är Kristdemokraterna på väg ut ur riksdagen, och Sverigedemokraterna på väg in. Därför försöker imamen Abd al Haqq Kielan att rädda Kristdemokraterna. Abd al Haqq Kielan har varit en av de svenska muslimernas talespersoner under ett par decennier. Bland många uppdrag är han ordförande i Svensk islamisk samling som organiserar församlingar med uppemot 20 000 medlemmar. Nu fruktar han att Kristdemokraterna ska petas ur riksdagen till förmån för Sverigedemokraterna. Och det är den utvecklingen som gör att han kan tänka sig att engagera sig politiskt.

– Jag har inte velat låsa in mig i något hörn. Om jag får vara lite naiv så tror jag, som det står i skriften, att Gud har världen mellan tummen och pekfingret. Att allting står under Guds makt. Att politikerna egentligen inte har så mycket med världsutvecklingen att göra. Men å andra sidan, nu kanske det är nödvändigt…

Många muslimer väljer de röda partierna. Något som Abd al Haqq Kielan inte ger mycket för.

– Jag kan inte fatta att så många söker sig till ateistiska partier som vänsterpartiet och sossarna. Det är väl för att de lyckats hamra in någon slags invandrarvänlig kuliss fast de egentligen inte gjort ett endaste smack i integrationsfrågor – tvärtom egentligen.

Abd al Haqq Kielan tycker att alliansen har gjort bort sig. Och han är osäker på om det ens finns en chans att den kan rädda sig kvar vid makten.

– Driva ut folk som just begravt sina barn ut ur försäkringssystemet därför att de inte sprang till arbetsförmedlingen direkt från begravningen. Att plundra änkor och faderlösa, det tycker inte folk om.

En annan sak som han tror kostat mer än vad alliansen vill erkänna menar han är finanskrisen. I ”söndagssegling”, som han säger, hade arbetslinjen fungerat och varit ”utom­ordentlig”, nu gjorde den inte det. Men i nästa andetag antyder han ändå att muslimerna kan vara räddningen.

– Muslimerna borde titta på några andra alternativ än sossarna och se vad som var bäst för dem. Det skulle kunna vara KD, till exempel genom att driva en stark familjelinje.

Gör KD inte det?

– Inte så att det får genomslag. Partiet skulle behöva vara lite mer uppkäftigt mot de här storrobotarna i moderaterna. Humanisera den borgerliga politiken. Driva en linje som mer framhåller religionen och värderingarna – om partiet nu törs ha några värderingar fortfarande – det är ju nästan ingen som törs det längre.

Kan det vara frånstötande för muslimer om man fokuserar mer på att vara ett ”kristet” parti?

– Det tror jag faktiskt inte. Kristna och judar är ­inte ens våra kusiner – de är våra bröder, ”Bokens folk”. De har inte accepterat Muhammed som Guds sändebud, men upp till den punkten så är det detsamma.

Skulle ditt inträde i partiet kunna urvattna Kristdemokraterna?

– Ja, om de har en sådan värdegrund som Gjohn-Marko Berisha tycks anse – ett kristet fundamentalistiskt parti som inte är öppet för en religiös andlig gudstroende värdegrund som innefattar judar och muslimer. Men jag har inte uppfattat KD som ett parti typ USA:s kristna höger. Jag tror att vi har en gemensam värdegrund.

Förre KD-ledaren Alf Svensson kommenterar Kielans intresse:

– Det handlar om att den som ska ansluta sig till och representera Kristdemokraterna ska stå för de värderingar som finns i vårt principprogram. Det finns ingen anledning att kalla värderingarna för något annat än kristet etiska värderingar, för det är vad de är.

Statsvetaren Magnus Hagevi som är universitetslektor vid Växjö universitet och som har forskat om muslimers röstbeteende slår fast att religiös övertygelse påverkar medborgarnas politiska åsikter.

– Det går att se tydliga skillnader i politisk uppfattning beroende på religiös övertygelse. Bland aktiva kristna som går i kyrkan minst en gång i månaden är stödet för Kristdemokraterna mycket starkt. Framför allt bland frikyrkliga väljare i konservativa frikyrkor, som till exempel pingströrelsen, är uppslutningen massiv. Ju mer aktiv i frikyrkan, ju mer bokstavstroende bibelsyn och ju mer konservativt samfund personerna tillhör – desto större är deras benägenhet att rösta på Kristdemokraterna, förklarar Magnus Hagevi.

Men också frånvaron av religiositet visar sig ha betydelse för var de politiska sympatierna hamnar. Stödet för Vänsterpartiet är starkast bland de som inte ber, inte går på religiösa möten, inte tillhör Svenska kyrkan och betraktar Bibeln som en vanlig bok.

Magnus Hagevi tar också död på uppfattningen att om det finns en koppling mellan religion och politik så är den dålig eftersom den baseras på känslor i stället för kunskap, kritiskt tänkande och sunt förnuft.

– Tvärtom visar det sig att religiösa individer i hög grad grundar sina politiska uppfattningar på tankar och kunskaper om den egna religionens innehåll – inte på känslor. Man skulle kunna säga att deras religiösa kunskap ”färgar av sig” på deras politiska uppfattning, säger Magnus Hagevi.

När svarspersonerna i frågeundersökningarna själva placerar sig på en vänster-högerskala är det ungefär lika vanligt att muslimer uppfattar sig som vänster som bland övriga befolkningen.

– I frågor som rör internationell politik skiljer sig dock den muslimska opinionen. Stödet för USA:s Mellanösternpolitik är svagare. Till detta kan läggas att andra forskare rapporterar om att muslimer har en mer kritisk inställning till Israel. Internationell politik brukar inte vara viktigt för väljarnas partisympatier, men det är möjligt att muslimska väljare är ett undantag, anser Magnus Hagevi.

Dagen, GP.

Se även seminariet ”Därför röstar muslimer rött”: http://www.ustream.tv/recorded/2453339

Annonser
Published in: on 17 augusti, 2010 at 08:29  Comments (1)  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/17/kielan-vill-radda-kd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] onsdags mötte samfundsminister Stefan Attefall (KD) för första gången företrädare för ett femtiotal trossamfund. En fråga som diskuterades var […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: