Intervju med Anna Ardin

Broderskapsrörelsen – Sveriges kristna socialdemokraters förbund – släpper idag det första numret av den muslimska nyhetstidningen ”Islam & politik” som ges ut av rörelsens nätverk för muslimska socialdemokrater. Tidningen kommer mitt i ramadan och lagom till slutspurten av valrörelsen. Nätverket för muslimska socialdemokrater bildades efter Broderskapsrörelsens kongressbeslut 2007 och i tidningen är det flera annonsörer som passar på att hälsa läsarna ”Glad ramadan”.
– Vi är inte bara kristna i Broderskapsrörelsen utan vi är ju muslimer också. Broderskapsrörelsen är ett hem för progressiva muslimer, säger Anna Ardin, projektledare för tidningssatsningen.

Varför sökte sig muslimer till den kristna Broderskapsrörelsen från början tror du?
– Man har sökt sig till oss för att man känner att det är en mer öppen atmosfär för troende hos oss än inom de vanliga Socialdemokraterna. Det finns en större förståelse för hur religion och politik hänger ihop, säger hon.

Broderskapsrörelsens förhoppning är att Islam & politik ska kunna ges ut som en veckotidning och på så sätt bli en systertidning till tidningen Broderskap. Första numret, som pryds av en kvinna i huvudduk, firas med en release-iftar, en fastebrytningsfest under ramadan, i kväll onsdag, då bland annat då Broderskaps ordförande Peter Weirud talar.

När är det dags att ta bort ordet ”kristna” ur Broderskapsrörelsen – Sveriges kristna socialdemokraters förbund?
– Det finns inget förslag från muslimskt håll att vi ska ta bort ordet kristna i namnet.

I förbundets stadgar talas det om ”Gud är skapare, befriare och livgivare” och att ett mål är att ”Guds kärlek ska bli en levande kraft bland människor”. Är det även Allah som avses då?
– Ja, jag antar det. Ett krav är att man ställer upp på stadgarna för att vara medlem. Vi har ju ingen kontroll på vad man ska tro. Men vi får väl se var det leder, om det kommer att gå mot att vi kommer att bli två systerförbund eller att vi byter namn till ”Troende socialdemokrater”.

Vad tror du att Broder­skapsrörelsens grundare skulle tänka om att ni gör en islamsk tidning?
– Det religiösa och politiska landskapet i Sverige har ju ändrat sig oerhört mycket sedan starten. De som grundande rörelsen var progressiva människor som på den tiden ville ha mer ekumenik, vilket inte var helt okej då. Man ville räcka ut en hand till människor med annan tro, i det fallet frikyrkorna. Man sågs med misstänksamhet om man var socialist i kyrkan och inom partiet fanns det en skepticism mot religion och tro. Men det är ju den historien om varför Broderskapsrörelsen startade som många av våra muslimska medlemmar känner igen sig i.

Världen Idag

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/18/intervju-med-anna-ardin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: