Första numret av Islam & Politik

En svensk tidning med islamskt perspektiv har kommit med sitt första nummer. Islam & Politik ges ut av Broderskapsrörelsen och trycks i 50 000 exemplar.

Islam & Politik är ett pilotprojekt. Tidningen kommer att delas ut gratis i hela Sverige och först efter att man sett om det finns ett intresse av att prenumerera på tidningen tas beslut om tidningen ska komma ut en gång i veckan. Målet är att komma upp i 1 500 prenumeranter så att tidningen blir berättigad till presstöd.

Samtliga artiklar i tidningen har skrivits av de muslimer som ingår i Broderskapsrörelsens nätverk för muslimska socialdemokrater. Men även andra organisationer och privatpersoner har varit med i det redaktionsråd som vald ämnen och kontaktat skribenter.

Anledningen till att Broderskapsrörelsen, kristna socialdemokrater, valt ge ut en tidning som riktar sig till Sveriges muslimer är att det finns många fördomar kring islam och muslimer.
– Det finns ju väldigt mycket fördomar om muslimer, att de tycker det ena eller det andra, eller att de är väldigt konservativa eller fundamentalistiska. Vilket ju inte stämmer, eftersom den absoluta majoriteten av muslimerna i förra valet röstade röd-grönt. Och det förknippar vi ju oftast inte med konservatism. Vi vill visa upp för majoritetsbefolkningen att muslimer tycker olika och att vara muslim inte betyder att man är extrema. De flesta muslimer är progressiva. Det behövs en diskussion bland muslimer om tro och poltik, islam och politik, säger Anna Ardin projektledare för tidningen och pressekreterare på Broderskapsrörelsen.

Tidningen innehåller både debatt-artiklar och mer nyhetsinriktat material. Bland annat en artikel om hur det kan vara svårt för muslimer att köpa bostadsrätt, eftersom räntan vid pengalån av många anses vara haram, det vill säga orent.

Men varför ger en kristen organisation ut en tidning om Islam?

– Broderskapsrörelsen är en kristen organisation som bildades på 1920-talet, när kristna hade svårt att hitta en plats i Socialdemokraterna, berättar Anna Ardin. Då bildades Broderskapsrörelsen för att de skulle kunna hitta en plats att driva sitt politiska engagemang i kombination med sin tro. Och det är just det som har varit drivkraften för många muslimer som har sökt sig till oss. Vi har ju arbetat tillsammans med muslimska organisationer sedan 1994, och sedan 2007 har vi ett formellt nätverk för muslimer, berättar Anna Ardin.

Men att koppla ihop politik och religion är inte en självklarhet. Anna Ardin menar att det främst handlar om att man även som troende ska kunna ha en plats i politiken. Men poängterar också att Broderskapsrörelsen tycker att det är viktigt att staten är sekulär och att det råder religionsfrihet i samhället.

SR, Journalisten.se

Första numret av Islam & Politik kan läsas eller laddas ner från AiPs hemsida här.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/19/forsta-numret-av-islam-politik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] är en kombination av Tidningen Broderskap – tro & politik (som grundades 1928) och tidningen Islam & politik (som kom ut som en bilaga till Broderskap under […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: