Sverigedemokraterna.de

ETC har intervjuat initiativtagaren till hemsidan Sverigedemokraterna.de som tar fajten mot Sverigedemokraterna på nätet.

Berätta, vad är Sverigedemokraterna.de?
– Det är en kampanjsajt som syftar till att väcka debatt och engagemang. Målet är inte att tysta Sverigedemokraterna utan snarare att vara en nagel i ögat och inspirera alla som inte är nationalister till saklig debatt. Med hjälp av länkning och sökmotoroptimering ska sajten ta sig förbi Sverigedemokraternas officiella webbplats på träfflistan när man söker på ”sverigedemokraterna” på Google.

Det enda man vet om dig är att du är en man i 20-årsåldern, i övrigt har du valt att vara anonym. Varför då?

– Det främsta skälet är rädsla för repressalier. Även om jag inte tror att Sverigedemokraternas ledning utgör något större hot mot min säkerhet så finns det personer med koppling till den nationalistiska rörelsen som inte är så roliga att handskas med. Det andra skälet är att jag inte tycker att jag som person är viktig i sammanhanget. Jag gör det inte för egen vinning.

På sajten står det bland annat att kampanjen ska blotta Sverige­demokraternas pr-strategi inför valet. Vilken strategi har SD?

– Sverigedemokraterna får ganska stort utrymme i media numera, men väldigt sällan på egna villkor. Ofta har journalister och politiker antipatier mot Sverigedemokraterna, vilket leder till att rapporteringen om dem är vinklad. De har även svårt att köpa annonsplats eftersom många inte vill befatta sig med deras åsikter. I de sociala medierna finns inte samma kontroll. Där kan vem som helst, när som helst, skriva vad som helst. Därför tror jag att SD satsar mycket på just sociala medier. Det sker säkerligen både organiserat och spontant. Dessutom är många av deras presumtiva väljare unga män, en grupp som är flitiga användare av just sociala medier.

Har deras pr-strategi varit ­framgångsrik?

– Ja, tyvärr. Speciellt på You­tube har de en stark ställning, med många videoklipp och en mängd personer som kommenterar allt som kan vändas till Sverigedemokraternas fördel.

Hur tycker du att svenska medier har hanterat SD och deras framgångar i Sverige?
– Jag är kluven till det stora medieutrymme SD har fått den senaste tiden. Å ena sidan är det naturligtvis ett allmänintresse, å andra sidan kanske Sverige­demokraterna gynnas av all uppmärksamhet. Samtidigt – om det finns en debatt kring invandring i Sverige ska man inte tysta ner den. Journalister måste spegla samhället. Dessutom finns det en risk att SD plockar poäng och framstår som martyrer om man lägger locket på.

Hur borde medier och politiker agera, enligt dig?
– Våga ta debatten, och gör det sakligt. Ofta försöker politiker och journalister avbryta Jimmie Åkesson och ställa hätska motfrågor. Det gynnar bara Sverigedemokraterna. Det är viktigt att behålla lugnet, debattera sakligt och att som debattmotståndare ifrågasätta grunderna för Sverige­demokraternas verklighets­beskrivning och slå hål på deras argument. Det skulle också vara bra att lyfta fram alternativa lösningar på de problem som faktiskt finns när det gäller segregation och utanförskap.

Vilken är faran med att inte ta debatten?
– Att misstron mot så kallade invandrare, och då speciellt muslimer, ökar. Att Sverige­demokraterna är det enda ­partiet som talar om migrationspolitik. Att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och får större legitimitet. Det värsta scenariot som jag kan tänka mig i närtid är att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll och därmed en realpolitisk betydelse efter riksdagsvalet.

Besök sverigedemokraterna.de här

Annonser
Published in: on 21 augusti, 2010 at 11:50  Kommentera  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/21/sverigedemokraterna-de/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: