Nytt islamiskt center på gång

MALMÖ. Det islamiska trossamfundet i Skandinavien bildades 2003. Sedan dess har man arbetat för att få köpa mark av kommunen och redan för några år sedan fick man löfte av kommunen att köpa mark för 3,3 miljoner kronor vid Danska Vägen i Håkanstorp. I juni gick köpet igenom och samfundet har tre år på sig att bygga ett aktivitetscenter.

Samfundets idé för verksamheten är att bygga ett aktivitetscenter där man på ett bättre sätt bygger upp relationer mellan ungdomar och mellan familjer i Malmö med fokus på Rosengård. Byggprojektet föreslås kunna rymma gymnastiksal, simhall, studeranderum, lekrum för små barn, samlingssal med servering, administrationsrum, bönsal och farvälrum. Byggnaderna för centret blir upp till två till tre våningar höga. En betydande del av centret ska bli bönesal. Enligt de skisser som trossamfundet lämnat in till stadsbyggnadskontoret är nästan hälften av den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden tänkt som bönesal i två plan för 1 500 personer. Bottenvåningen blir för männen, den övre för kvinnorna.  

Enligt såväl imam Saeed Azam och verksamhetschefen för studieförbundet Ibn Rushd i södra Sverige, Othman Al Tawalbeh är det kulturföreningen Salsabil som ska flytta in.

– Den sunnimuslimska föreningen Salsabil i Malmö ligger bakom det muslimska centret, säger Othman Al Tawalbeh.

Salsabil har just nu sin bas i en källare på Scheelegatan. Trossamfundet ska fungera som en paraplyorganisation för andra föreningar som vill använda det nya centret.

Anders Rubin (S) byggkommunalråd i Malmö säger att det är betrodda personer från olika föreningar i Rosengård som har varit i kontakt med kommunen om bygget och avfärdar bilden om ”tvivelaktiga kopplingar” till danska islamister som Sverigedemokraterna spred i söndags.

– De som kontaktat oss är de som har verksamhet ute i Rosengård och som vi känner till sedan tidigare, säger han. Men vi är inte Säpo. Makedonskortodoxa kyrkan ligger precis bredvid och det är en kyrka, det här är ett center och där var det inte samma diskussion när det byggdes. Den här diskussionen är lite småtrist, det som jag upplever som islamofobiskt, säger han.

Expressen, SvD, malmo.se

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/24/nytt-islamiskt-center-pa-gang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: