Liberaler bör rösta grönt

Folkpartiet gör som de brukar och hetsar mot invandrare under valrörelsens slutskede. Men den här gången verkar det som de har gått för långt. Den interna kritiken växer. Liberaler som inte vill medverka till en ökad islamofobi eller välfärdschauvinism borde rösta grönt. Liberalismen och Folkpartiet är snarare motsatser än synonymer. Liberala Ungdomsförbundets ordförande, Adam Cwejman, kritiserar folkpartiets förslag om niqab- och burkaförbud i Expressen 4 augusti: ”Specifika klädesplagg – och därmed indirekt en specifik grupp – pekas ut som unika i en fråga där lagar och regler tvärtom borde vara generella och gälla för alla”. I SvD den 21 augusti skriver Mikael Trolin, riksdagskandidat (fp), att folkpartiet ”på danskt vis problematiserar och misstänkliggör invandrare”. Jag delar deras uppfattning.

Nu är det ju i och för sig ingen nyhet att folkpartiet är kameleonter som varje val ändrar färg till brunt. Redan 2002 lyftes krav på språktest fram. 2006 var det obligatoriska gynundersökningar och nu är det alltså burka- och niqabförbud som är på modet tillsammans med medborgarskapstest. Nyamko Sabuni, folkpartist och integrationsminister, vill införa sämre villkor för dem som är utlandsfödda. Det handlar alltså om färre rättigheter för vissa, bara för att de råkar vara födda i ett annat land. Lägre löner och sämre föräldraförsäkring. En tudelning av samhället som knappast kommer att bidra till en förbättrad integration. Jag har svårt att se hur moderna socialliberaler som står för respekt för olikheter kan acceptera den utveckling som folkpartiet eftersträvar. Det är också svårt att hitta folkpartister som jublar över de senaste förslagen.

Den enda folkpartisten som verkar omfamna utvecklingen hittills, och till exempel tycker det är helt okej att Sabunis tjänsteman jämfört islam med nazism, är samma person som glatt skålar i champagne med Jimmy Åkesson. De folkpartister som fortfarande kallar sig liberaler bör fundera på om vägen mot ett friare och mer öppet samhälle går via ökad statlig styrning i skolan, mer övervakning, mer detaljreglering av klädsel och olika regler för svenskar och utlandsfödda. De som vill se en friare, mer human politik där respekten för människors lika rättigheter, en hållbar värld och respekt för människors privatliv prioriteras bör vända blicken någon annanstans.

Miljöpartiet kommer aldrig att försöka vinna röster genom att lägga fram förslag som misstänkliggör invandrare. Vi kommer aldrig att göra sociala problem som fattigdom, arbetslöshet eller bostadsbrist till ”invandrarproblem”. Vi kommer aldrig att fördumma debatten av taktiska skäl. Vi kommer helt enkelt aldrig att kompromissa med principerna om alla människors lika värde.

Maria Ferm språkrör Grön Ungdom

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/27/liberaler-bor-rosta-gront/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: