Manifest för muslimska socialdemokrater

Att vara muslim är att ha en identitet och betyder olika saker för olika individer. Den första gruppen muslimer utgörs av de individer som bekänner sig till religionen islam och dess påbud, och kan praktisera islam i varierande grad. Sen finns det en ytterligare grupp som identifierar sig som muslimer, de är de som har en muslimsk identitet utan att för den saken skull vara praktiserande. Större delen utgörs av alla de som är född i ett land där majoriteten bekänner sig till Islam eller har ett muslimskt statsskick. Många som ingår i den här gruppen identifierar inte alltid sig själva som troende.

Socialdemokrat är den som har en idé om vårt gemensamma samhällsbygge, det går för oss hand i hans med islams rättvisepatos. Möjligheternas land är ett Sverige som bygger på insikten att vi är starkare tillsammans, att det goda samhället byggs av att alla arbetar och bidrar till samhället efter sin förmåga och att alla stöttas av samhället efter sina behov. Det handlar om den jämlikhet som skapar likvärdiga möjligheter till frihet. Som ger individen möjligheter att växa, få ständigt nya chanser att nå framgång och förverkliga sitt livs äventyr. En socialdemokrat vill att alla ska med.

En aktiv politisk kamp för frihet, jämlikhet och solidaritet är kärnan i socialdemokratin, för oss är det också bästa sättet att omsätta koranens budskap från ord till handling.

Följande åtta punkter i detta manifest är för och av dem som identifierar sig som muslimska socialdemokrater.

1. Vi är muslimska socialdemokrater, troende som kämpar för fred, solidaritet och rättvisa. Det som förenar oss är den progressiva kampen för ett öppet och demokratiskt samhälle, vi är lite rödare, lite grönare.

2. Vi anser att muslimer är en del av Sverige och har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra, att uppfylla rikets lagar, att leva med och i respekt för sina medmänniskor.

3. Vi vill se ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi strävar efter rätten att kunna bygga moskéer där behovet finns, att få halalmat i skolan, på konferenser och utbildningar, att få förståelse för önskemål om ledighet för fredagsbön och religiösa högtider och där rätten att bli väl bemött med eller utan slöja är självklar.

4. Vi strävar efter en värld utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan klyftor, ojämlikhet och förtryck på grund av hudfärg, religion eller kön, där alla behövs och alla får plats, där alla har samma rätt och värde.

5. Vi är en rörelse som arbetar mot stigmatiseringen av muslimer och som samtidigt arbetar mot alla former av självisolering. Det råder ingen konflikt mellan att vara svensk och muslim.

6. Vi står för det pluralistiska och demokratiska samhället som föder nyfikenhet och intresse för olika sätt att leva, även det som verkar oförståeligt. Vi motsätter oss det auktoritära och inskränkta samhället som föder ifrågasättande och konflikt.

7. Vi anser att alla människor ska ha frihet att välja sitt eget liv och rätt till sin religiösa övertygelse och praktik, i enlighet med våra demokratiskt beslutade lagar. Det är bara i respekten för varandras livsval som vi kan få en riktig känsla av frihet och rättfärdighet i samhället.

8. Vi vill se ett öppet samhällsklimat där man inte ser det annorlunda som ett hot utan tar olika livsstilar och normer på allvar och ser möjligheterna. 

 

Manifestet har utarbetats och antagits av oss som är socialdemokratiska muslimer. Arbetsutskottet har bestått av medlemmar i Broderskapsrörelsen, med rötter på Balkan, i Afrika, Mellanöstern, Asien och Sverige, med olika religiös profil men med det gemensamt att vi identifierar oss som muslimer som vill se ett socialdemokratiskt samhälle. Under arbetets gång har många socialdemokratiska muslimer, framförallt inom Broderskapsrörelsen, bjudits in att ge synpunkter och att delta aktivt.

Abdulkader Habib, Stockholm
Ordförande för nätverket troende socialdemokrater

Abdikani Mohamed, Stockholm
Alaa Idris, Örebro
Ali Ibrahim, Stockholm
Adrian Kaba, Malmö
Amir Dabboussi, Karlstad
Bora Jukovic, Sollentuna
Emina Jukovic, Sollentuna
Hasan Dölek, Stockholm
Hassan Said Mahamed, Stockholm
Kalsoom Kaleem, Göteborg
Kemo Ceesay, Huddinge
Qaisar Mahmood, Stockholm
Mohamud Salad, Göteborg
Mariam Osman Sherifay, Sundbyberg
Mohammad Fazlhashemi, Umeå
Shamm Ghafour, Köping
Somar Al Naher, Stockholm

Manifestet kan laddas hem i pdf här.

 

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/08/31/manifest-for-muslimska-socialdemokrater/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] och Politik gjordes av broderskapsrörelsens muslimska nätverk och riktar sig till muslimer. Tidningen kom ut i samband med Ramadan. SSU använde Islam och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: