Islam och ”svenska” eller ”västerländska” värderingar

»Att bli muslim är inte att lämna Västerlandet och liera sig med en främmande makt. Det är tvärtom att återknyta till den Tradition som Väst har lämnat.

Det vi nu bevittnar omkring oss och som vi kallar den västerländska civilisationen… Det är i själva verket en anomali, en syfilisation skulle man kunna säga om man vill vara lite elak. Den liknar inte sig själv och ingen annan heller. Det är en helt och hållet modern företeelse som lämnat bakom sig alla ”västerländska värden”, vilka den förpassat till ”medeltiden”.

Den västerländska civilisationen under medeltiden var mycket lik den islamiska – tempelherrarna och riddarväsendet t ex. Det skedde stor korsbefruktning. Visst fanns det motsättningar – korstågen – men dessa var ytliga och hade inget att göra med själva de metafysiska principer på vilka civilisationen var uppbyggd. Sanningen är en.

Men idag är det endast islam som fortfarande är intakt. Islam lider också bakslag. Modernister av olika slag – de progressiva tillsammans med fundamentalister och s k islamister – underminerar traditionen. Men idag står islam – trots sina skönhetsfläckar – ändå ensam kvar i ruinerna. Islam håller ännu stånd. Japans civilisation – den shinto-buddhistiska – förintades av atombomben.

Islams sanning är också Västerlandets sanning, ty sanningen är en. Det finns inga västerländska värderingar i kontrast till islamiska utom i en ytlig, tidsbunden mening. Ty alla traditioner har lärt samma värderingar som alla utgått från Gud.

Orienten – särskilt den muslimska – har blivit främmande för Västerlandet. Hur? Genom att Västerlandet blivit främmande för sig själv, sina källflöden, sin sanna essens.

Därför skriver Oswald Spengler i Västerlandets undergång: ”Jesus i dag skulle ha haft mer gemensamt med en muslimsk mystiker (sufi) än med vilken västerländsk präst som helst”.

För mig gick vägen till det djupast sett ”västerländska” värderingarna genom islam. Ty den moderna kristenheten i vår del av världen (jag tvekar att skriva den ”västerländska”) är, förutom några få undantag, insjuknad och döende.«

Ovanstående tankar om Islam och Västerlandet är skrivna av en god vän och tillika en av Café Exposés trogna stamgäster.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/09/02/islam-och-svenska-eller-vasterlandska-varderingar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: