Miljöpartiet kan bli valets verkliga vinnare


Det blåste en blå vind över landet. Alliansen blev större och det främlingsfientliga SD kom in i riksdagen. Ändå kan Miljöpartiet bli valets verkliga vinnare. För trots att de fyra regeringspartierna ökade med 1,1 procent har de inte längre stöd av en majoritet i riksdagen eftersom Sverige nu fått ett främlingsfientligt riksdagsparti. Regeringen som representerar det största blocket kommer att klara de viktiga omröstningarna om statsbudgeten. Det garanterar riksdagens regler. Däremot kan det bli problem när det gäller andra regeringsförslag. Där behöver alliansen stöd från minst ett annat parti. Fredrik Reinfeldt gjorde i går klart att han först kommer att vända sig till Miljöpartiet. Samtal kommer att föras med dem för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande. Den processen kommer att ta tid. Reinfeldt poängterade att det först måste finnas ett färdigt valresultat och det finns inte förrän om några dagar.

Miljöpartiet har alltså hamnat i ett slags guldsits. Båda blocken i svensk politik vill samarbeta med dem. Skulle de välja ett organiserat samarbete med alliansen, med eller utanför regeringen, är deras förhandlingsposition oerhört stark. De skulle kunna få igenom nästan vad som helst.

Aftonbladet.se

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/09/20/miljopartiet-kan-bli-valets-verkliga-vinnare/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: