Troende behövs mer än någonsin

Ett nederlag ska kallas för ett nederlag, sa Mona Sahlin på valnatten. Och ett nederlag måste vi erkänna att det var. Med en hårsmån är Socialdemokraterna fortfarande riksdagens största parti, men med det sämsta valresultatet på nästan 100 år, inga utsikter att bilda en rödgrön regering, det djupt främlingsfientliga Sverigedemokraterna i riksdagen och en statsminister utan egen majoritet så är valresultatet en mardröm för oss som arbetat för ett rödare och grönare Sverige..

Genast börjar spekulationerna om orsakerna och vad som behöver göras. Möjliga parlamentariska lösningar, samarbeten och vem som bör avgå. Men den kris som socialdemokratin genomgår kommer inte att lösas av att byta ut någon person eller bryta upp det rödgröna samarbetet. Vi behöver göra det grundläggande ideologiska och politiska analysarbete som vi inte gjorde ordentligt efter förra valet, och ta på allvar att vi inte riktigt har svaren på de grundläggande konflikterna i samhället. Vi behöver en analys av dagens samhälle och en vision om vilket samhälle vi vill ha – och hur vi ska komma dit. Ilskan över de ökade klyftorna och främlingsfientligheten i samhället räcker en bit, men inte ända fram. Vi har en ordentlig hemläxa att göra. I det har broderskapsrörelsen och den troende vänstern i bredare bemärkelse en viktig uppgift och ett stort bidrag att ge. Vår långa tradition av fritänkande och självständighet gentemot de traditionella organisatoriska strukturerna i partiapparaten ger oss möjlighet att komma både med kritik och nya tankar. Vår förankring i ideologi tillsammans med tro ger oss ett perspektiv av fördjupning. Våra relationer med såväl den internationella solidaritetsrörelsen som andra folkrörelser och kyrkor ger oss en annan blick på våra ofta fasta bilder av vad demokrati är och hur samhällets utmaningar ser ut.

I en fråga är vårt bidrag särskilt viktigt: med SD i riksdagen finns det stora risker för religionsfriheten i vårt land och särskilt attityden gentemot muslimer och andra religiösa minoriteter. Där är det oerhört viktigt att Broderskapsrörelsen, tillsammans med våra rödgröna trosvänner och troende av olika traditioner i partiet, driver såväl den allmänna politiska debatten som våra egna partier i en riktning där vi får en förstärkt religionsfrihet, men också en öppen och nyanserad debatt om vad religionsfrihet betyder i ett mångkulturellt Sverige idag. Förhoppningsvis kan de religiösa grupperna betyda en injektion för partiernas analys av såväl det mångkulturella samhället som ett bidrag till en av de grundläggande analyserna vi behöver göra, nämligen förstå oss på hur den strukturella rasismen slår igenom och ökar klyftorna i Sverige..

Marta Axner/tidningenbroderskap.se

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/09/21/troende-behovs-mer-an-nagonsin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: