Ny tidning med plats för alla

Från och med nästa måndag byter Tidningen Broderskap namn till Tro & politik. Förutom namnbyte innebär förändringen en breddning av tidningens innehåll. Framförallt kommer muslimska perspektiv att få plats, vid sidan av de kristna. Namnet Tro & politik är en kombination av Tidningen Broderskap – tro & politik (som grundades 1928) och tidningen Islam & politik (som kom ut som en bilaga till Broderskap under Ramadan/valrörelsen).

– Tidningen Tro & politik bygger på samma värderingar som tidningen Broderskap gjorde, om frihet, jämlikhet och syskonskap, för skillnaderna i fråga om värderingar är mycket större inom varje religion än mellan religionerna, säger Ida Nilsing, chefredaktör för tidningen Tro & politik och fortsätter: det är ett naturligt steg för oss att tydligare inkludera fler religioner i vår bevakning eftersom det är så det troende Sverige har utvecklats.

Varje nummer av tidningen kommer förutom den kristna ledaren också ha en muslimsk ledare, skriven av Somar Al Naher, chefsredaktör för Islam och politik. Redaktionen kommer dock att vara samma som tidigare.

Vi måste fortsätta vara en radikal plattform för en troende vänster. Det är en del av broderskapsrörelsen bidrag till Socialdemokraternas nödvändiga reformarbete. Broderskapsrörelsen vill vara i täten av socialdemokratins förnyelse. Vi vill skapa utrymme för en bredare debatt kring tro och politik eftersom vi tror att det är helt nödvändigt för den tid vi lever i, säger Lars G Linder som är förbundssekreterare för broderskapsrörelsen och som leder arbetet med förändringsbeslutet i förbundsstyrelsen.

Han säger att det är broderskapsrörelsens uppgift att ge muslimer som är politiskt engagerade inom arbetarrörelsen en plattform att bedriva opinion.

– Det är ännu viktigare i dag när islamofobin präglar samhället och främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna finns i riksdagen. Vi får inte skylla allt på dem. Det är vi som för länge sedan borde ha berett plats för alla människor i vår egen organisation. Nu tar vi steget.

Vidare säger han att det är ett naturligt steg för hela arbetarrörelsen och förändrar ingenting i grunden för broderskapsrörelsen.

– Kampen för rätten till sin tro är densamma, men den tar sig andra uttryck i dag. Vi behöver ha en organisation som tillåter att människor tar med hela sig själva i sitt politiska engagemang. Det var ju därför broderskapsrörelsen bildades, säger Lars G Linder.

I nästa nummer lanseras bland annat nya ledarsidor där Somar Al Naher, redaktör för valtidningen Islam & Politik kommer vara ny ledarskribent, för att bredda målgruppen för tidningen. Lars G Linder säger att Kristna Socialdemokrater tar ansvar – att det är bidraget till det nödvändiga reformarbete som hela arbetarrörelsen står inför efter det dåliga valresultatet.

Broderskapsrörelsen är en del av arbetarrörelsen som funnits under lång tid i Sverige. Valresultatet konstaterar att vi har en hemläxa. Den måste göras om vi vill fortsätta vara relevanta som samhällsförändrande rörelse.

Lars G Linder säger att Kristna Socialdemokrater därför står inför samma problem som partiet.

Samhället ser inte ut som för 80 år sedan när broderskapsrörelsen startade. Vi måste öka vår förståelse av verkligheten och förhålla oss till den. Då måste vi förändra oss för att kunna möta de problem och utmaningar som vi står inför i dag.

Lars G Linder säger att en del i det förändringsarbetet är att tidningen Broderskap ger plats åt nya troende grupper att bedriva opinion.

Muslimer organiserar sig och bedriver redan politik i rörelsen, då måste det finnas plats i tidningen också.

Lars G Linder säger att antalet muslimer som blir medlemmar och visar intresse för broderskapsrörelsen hela tiden ökar.

Om du frågar en muslim varför han eller hon är politiskt engagerad är det ofta för att de ser samhällets orättvisor och vill göra någonting åt dem – och det är ju precis därför man blir socialdemokrat.

Första numret av ”Tro & politik” kommer ut den 11 oktober.

Dagen, KT, kristenvanster.wordpress.com, tidningenbroderskap.se

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/10/06/ny-tidning-med-plats-for-alla/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: