Damir Nikšić på Tegen 2


Inuti varje idealbild finns en fiende­bild. Den bosniske konstnären Damir Niksic vet och slår snillrikt ihop hat och dyrkan. I sina foto-, film- och musikmontage på Tegen 2 låter han sitt eget ordinära ansikte förvandlas till Europas och samtidens mest inbitna projektioner. Där blandas fantasierna om den manlige muslimen, kommunisten och konstnären i samma skenheliga gestalt med ansat skägg, djävulshorn i den släta pannan och svart basker på huvudet. Intill intar Damir Niksic rollen som den kosmopolitiske filosofen med skärskådande blick, tweedkavaj och sluten mun. Med en påsydd stjärna gör han sig till jude. Med ordet muslim inskrivet i stjärnan gör han också sig själv till en förföljd. Så ser jag att stjärnan inte har sex, utan åtta uddar. Oktagonens två kvadrater, symbolen för motsatsernas förening. Med sorg, sång och bitande humor visar Damir Niksic hur tillskrivningar både stämplar och skyddar, bär och burar in.

Videon If I wasn’t Muslim bygger på Broadwaymusikalen ”Fiddler on the Roof”. I ursprungsfilmen berättas om pogromer mot judar i det förrevolutionära Tsaryssland; om brända byar och flyktingar som flyr sina hem. Det är en bakgrund vi är långtifrån obekanta med: det judiska folkets förföljelse. Man skulle kunna säga att Niksic återanvänder Broadwaysuccéns färdiga form; dramaturgi och tilltal för att få oss att reflektera över ett annat folks öde, samtidigt som det judiska folkets öde rör sig genom videon – den bekanta ”storyn” som en slags dubbelexponering. Han fokuserar på samma orsakskedja: ett återupprepande av Europas behov av att definiera sin identitet genom att rensas från sina så kallade icke-europeiska element.

DN, tegen2.se

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/10/29/damir-niksic-pa-tegen-2-stockholm/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: