Allt fler svenskar vallfärdar till Mecka


Idag inleds muslimernas årliga pilgrimsfärd till Mecka. Intresset bland svenska muslimer har ökat och allt fler resebyråer arrangerar resor till Mecka. I år reser runt 4.000 personer från Sverige.

– Det finns fler som arrangerar resor och intresset har ökat. Det har blivit lättare och vanligare att resa, säger Helena Benauoda, ordförande i Sveriges Muslimska Råd.

Tidigare fanns endast ett par resebyråer som arrangerade resor till Mecka. Men antalet har ökat kraftigt de senaste åren. Att fler svenska muslimer vill resa till Mecka har delvis att göra med en förbättrad ekonomi för många, enligt Mahmoud Khalfi, ordförande i islamiska förbundet. Resan är nämligen inte billig. Prislappen brukar hamna på mellan 25 000 och 40 000 kronor. Men det ökade intresset har också att göra med en stärkt religiositet, tror Mahmoud Khalfi:

– Fler blir intresserade av religion, det är ett slags återkomst till religionen och dröm om att förverkliga sig själv genom den.

Under Hajj samlas muslimer från hela världen i den heliga staden Mecka. I sex dagar utför pilgrimerna, klädda i likadana enkla, vita kläder, ritualer vid bestämda tidpunkter. Bland annat vandrar de sju gånger runt Kaaba, stenen som muslimer vänder sig mot under bönestunden.

– Att se Kaaba har stort symboliskt värde för muslimer. Det är nästan omöjligt att beskriva känslan. Under hajj ägnar man sig bara åt andliga aktiviteter och glömmer allt världsligt. Det är ro, det är fantastiskt, säger Mahmoud Khalfi.

Att delta i hajj är en plikt för troende muslimer. Alla bör göra resan åtminstone en gång i livet. Både män och kvinnor, unga och gamla deltar i ceremonierna, säger Helena Benauoda. Dagarna i Mecka ger en känsla av tillhörighet, tycker hon och får medhåll av Mahmoud Khalfi.

– Det stärker gemenskapen i det muslimska samfundet. Man lär känna varandra och kan utbyta information. Det bidrar till att upprätthålla en känsla av brödraskap och av jämställdhet, säger han.

Hajj, pilgrimsresan till Mecka, är en av islams fem pelare, som utgör grunden i hela religionen. De övriga är trosbekännelsen, bönen, allmosegivandet och fastan. Varje muslim som kan uppbringa medel för det förväntas vallfärda en gång i livet.

HD, svt.se, TT

Annonser
Published in: on 14 november, 2010 at 11:49  Kommentera  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/11/14/allt-fler-svenskar-vallfardar-till-mecka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: