Samfundsministern öppnar för statligt stöd till moskébyggen


I onsdags mötte samfundsminister Stefan Attefall (KD) för första gången företrädare för ett femtiotal trossamfund. En fråga som diskuterades var koscher- och halalslakt. Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet säger att det handlar om judars och muslimers möjlighet till ett drägligt liv i Sverige.
– Vi måste våga ta i frågan och lyfta diskussionen. Det handlar om religionsfrihet och att vi måste finna vägar att leva tillsammans. Jag hoppas också att andra trossamfund visar solidaritet i frågan.

Stefan Atefall vill vara med och skapa ett regelverk som värnar även om muslimsk och judisk tradition.
– Jag tar gärna ett samtal med jordbruksministern Eskil Erlandsson (C). Det går att hitta en praktisk lösning. Jag har respekt för dem som upplever att den här matfrågan är viktig, för jag tror att det är för enkelt att bara göra det till en djurrättsfråga, säger han.

Vad gäller det i många år stillastående statsbidraget till trossamfund som fått kritik säger Attefall att han öppnar för att utreda både regelverk och nivåer för statligt stöd till trossamfund.
– Staten skulle kunna spela en större roll när det gäller möjligheten för till exempel syriskortodoxa kyrkan och muslimska samfund att bygga sina egna möteslokaler som de är i stort behov av, säger Stefan Atefall.

Han fortsätter och säger att det är ett sätt för staten att hjälpa till och samtidigt bidra till integrationsprocessen.

En av deltagarna på mötet var Helena Benaouda från Sveriges muslimska råd. Hon liksom de andra deltagarna som Tro & Politik talade med är nöjda med mötet och berömmer initiativet. Hon ser ljust på förutsättningarna för fortsatt kontakt med regeringen.
– Den röda tråden på mötet var att hitta någonting gemensamt i de frågor vi diskuterade som vi tillsammans kan arbeta utifrån och det tycker jag gick bra, säger Helena Benaouda, ordförande i Sveriges Muslimska Råd.

Stefan Attefall slår ett slag för de interreligiösa råd som håller på att bildas runt om i Sverige, bland annat i Örebro.
– Det vill jag titta närmare på. Om vi från regeringens sida kan hjälpa till att stödja den typen av verksamhet i fler kommuner, till exempel genom en konferens för att sprida den goda idén, säger han.

troochpolitik.se

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/12/06/samfundsminister-oppnar-for-statligt-stod-till-moskebyggen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: