Nytt muslimskt center i Uppsala

Kulturföreningen Dawa i Uppsala hoppas få bygga en egen samlingslokal i stadsdelen Stenhagen. De vill skapa en mötesplats för muslimer på en obebyggd tomt mellan Sankta Maria kyrka och en mindre butik- och restauranglokal i Stenhagen. Därför har kommunens byggnadsnämnd nu gett kommunens tjänstemän i uppdrag att presentera ett förslag för en nybyggd lokal på platsen.

I sin ansökan pekar föreningen på att behovet av en lokal för Stenhagens muslimer är stort. Byggnaden ska fungera som en plattform där muslimer ska kunna träffas och bland annat hålla dagliga böner. Studiecirklar och språkundervisning är andra planerade verksamheter, liksom aktiviteter för barn och ungdomar samt aktivt stöd till särskilt utsatta i samhället. Enligt en skrivelse till kommunen, där planerna utvecklas, är ett av målen att bygga broar mellan föreningens medlemmar och samhället, ett arbete som kan spela en viktig roll i integrationsarbetet.

I de ännu preliminära skisserna planeras bönsal och utrymme för tvagning samt bibliotek, kontor och kök. Inriktningen är en byggnad i två plan med en totalyta på 1200 kvadratmeter. I dag är marken avsedd för butiksbyggnader, men eftersom inga planer finns på någon ny butik på platsen anses bestämmelsen förlegad. Byggnadsnämnden måste ändra planbestämmelsen innan den nya lokalen kan byggas.

– Vi skulle inte ge ett planuppdrag om vi inte trodde att det också var möjligt att bygga på tomten enligt förslaget, säger byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne (M).

unt.se

Published in: on 22 december, 2010 at 02:39  Kommentera  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/12/22/nytt-muslimskt-center-i-uppsala/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: