Östersund kan få sin första moské


Östersund kan komma att få sin första nybyggda moské. Med Mekonomen och gamla slakteriet som grannar har Islamiska föreningen och Fältjägaren Fastigheter konkreta planer på att bygga en moské i Stadsdel Norr. Islamiska föreningen huserar i dag i en trång källarlokal på Regementsgatan som på sin höjd rymmer 50-60 personer.
– Vi behöver en bättre och mer trivsam lokal, för i dag får människor ligga och be ute i korridoren eftersom det ofta är fullt under fredagsbönen, säger Kholod Mahmood.

Hur många muslimer som i dag bor i Östersund vet hon inte, men hon märker att föreningen blir allt större.
– Vi märker att antalet växer. Det är exempelvis många som kommit hit för att studera på Mittuniversitetet.

Även om finansiering ännu inte är klar så vill Kholod Mahmood att moskén får ett formspråk som hör hemma i Jämtland.
– Eftersom vi bor i Jämtland bör arkitektutformningen vara jämtländsk, men det är mina egna drömmar. Däremot är inte bygget av en minaret bland det som är viktigast att bygga, säger Kholod Mahmood.

Enligt Daniel Kindberg som är chef över Stadsdel Norr är det en konstruktion med limträ, spåntak på kupolen och väggar med stående och liggande fjällpanel som är aktuell. Moskén ska förutom bönesalen ha utrymmen även för läsesalar, bibliotek, kontor med mera. Byggnadens yta är beräknad till 350–400 kvadratmeter och byggkostnaden sju till nio miljoner kronor.

Ännu är moskéns finansiering olöst, men det är enligt Kholod Mahmood inte aktuellt att ta emot gåvor från länder med fundamentalistisk hållning till islam.
– Vi har inte blivit erbjudna någon sådan finansiering utifrån, och får jag bestämma så ska moskén finansieras av oss muslimer här i Jämtland, säger Kholod Mahmood.

Östersunds-Posten

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2011/02/18/ostersund-kan-fa-sin-forsta-moske/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: