Ja till grundlagsändringar i Turkiet

Det blev ett ja till det regerande AKP-partiets föreslagna grundlagsförändringar i folkomröstning som hölls direkt efter Eid al-Fitr, eller socker-bayram som högtiden efter den muslimska fastan kallas i Turkiet. Valdeltagandet var högt, närmare 80 procent av de 5o miljoner röstberättigade turkarna gick till vallokalerna. Slutresultatet blev ett nästan 60-procentigt godkännande av de 26 förändringarna i den gamla, av militären en gång dikterade, konstitutionen, ett klart starkare stöd än opinionsundersökningarna förutspått.

Folkomröstningen genomfördes igår på självaste 30-årsdagen av den militärkupp som ledde till den hittillsvarande konstitutionen och har beskrivits som ett avgörande vägval mellan nationsgrundaren Kemal Attatyrks sekulära stat, med tyngdpunkt hos militär, åklagare och domstolar, och det islamiska regeringspartiet AKP som söker närma sig EU.

– Vi har gått över en historisk tröskel på väg mot en avancerad demokrati, sade landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, efter att ha presenterat valresultatet och tagit emot applåder från sina anhängare.

Folkomröstningen har också beskrivits som ett popularitetstest för partiet och premiärministern Erdogan som i nästa års parlamentsval hoppas få en tredje mandatperiod som kan ge Turkiet en helt ny författning istället för den nu något justerade. Maktförskjutningen är gradvis men påtaglig, från militären och det gamla etablissemanget till det folkligt brett förankrade regeringspartiet med rötter i islam.

Även EU har beskrivit grundlagsändringarna som steg i rätt riktning och ser förändringarna som en nödvändig demokratisering och modernisering på vägen mot Turkiets medlemskap i unionen. Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu var med när EU:s utrikesministrar träffades i Bryssel på lördagen, dagen före den turkiska folkomröstningen.

– Turkiet kan i dag sägas ha större inflytande i världen än någon av våra medlemsstater, tillsammans eller var för sig, sade Finlands utrikesminister Alexander Stubb i samband med mötet.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) välkomnade resultatet från Turkiet.

– Nu finns möjlighet för ökad demokratisering och större skydd för kurderna. Turkiet kan därmed ta ett rejält kliv närmare EU, löd hennes skriftliga kommentar.

Även utrikesminister Carl Bildt (M) välkomnar valutgången i Turkiet.

– Det är bra för Turkiet, för det innebär att det är ett klart ja från de turkiska väljarna för den fortsatta reformpolitiken, säger Carl Bildt.

Den nya konstitutionen i Turkiet underlättar också för landets strävan efter ett EU-medlemskap, enligt den svenska utrikesministern.

– Det öppnar upp den europeiska dörren, säger Carl Bildt.

Dagen, DN, SR, SvD, TT.

Published in: on 13 september, 2010 at 11:56  Comments (1)  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://gudskelov.wordpress.com/2010/09/13/ja-till-grundlagsandringar-i-turkiet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Jag har lagt till din blogg på länklistan ”Muslimer som bloggar”: http://tinyurl.com/cdb4dh


Lämna en kommentar